Effektivare arbete om du jobbar hemifrån? Det är frågan. Att arbeta hemifrån är inte alla förunnat, men tillräckligt många har idag arbeten som tack vare modern teknik går att utföra i princip var som helst. Men blir du effektivare om du jobbar hemifrån?
Tekniken har gjort det möjligt att helt eller delvis jobba på distans inom många yrken. Det är en bra utveckling om man frågar mig. För den som har möjligheten att till och från jobba på distans blir livet lättare att ”administrera”.
Några branscher ligger före i tänket medan andra fortfarande tycker att en medarbetare på plats vid sitt skrivbord är en bättre lösning än en som jobbar från en annan plats. Det är med andra ord inte givet att en arbetstagare kan utföra arbete från annan plats än just kontoret och under exakt den arbetstid som arbetsdagen pågår.
Inte sällan, enligt min erfarenhet, beror ett sådant synsätt ofta på arbetsplatsledningen. Kontrollbehov och bristande tillit går hand i hand. Lite som när små barn tror att vuxna inte finns när de inte syns.
Om en ska rada upp några fördelar med ett flexibelt arbetssätt och möjligheten att jobba utanför kontoret är det bland annat:
Kan vara koncentrationshöjande att jobba hemma
Ärligt talat, en kontorsmiljö kan störa produktiviteten enormt när folk pratar medan du försöker fokusera på en uppgift. Själv har jag alltid tyckt att det varit effektivt att skriva texter på platser där jag inte hör högljudda diskussioner.
Nackdel: att befinna sig bland andra som arbetar kan också vara inspirerande.
Du kan utnyttja din arbetstid effektivare när du slipper resa till jobbet
Bara känslan av att kunna börja jobba utan att behöva göra en lång resa först gör åtminstone mig mindre stressad.
För småbarnsföräldrar är det extra bra att ibland kunna riva av en hel- eller halvdag hemifrån. Att sätta igång att arbeta direkt efter lämningen kunna jobba på ända tills det är dags att hämta kan vara guld värt. (Det är för övrigt också en jämställdhetsfråga, men det tar vi en annan gång.)
När du kan planera en del av arbetstiden och uppgifterna på ett sätt som passar dig blir det ett effektivare arbete
Vem har sagt att alla uppgifter måste utföras under en viss tid? Jo, det beror på vad du ska göra, förstås! Men ändå, det finns ju massor av arbetsuppgifter du kan göra vid andra tider. Kanske passar det bättre att skriva texten till en projektansökan eller skriva de där viktiga mejlen under en tidig och koncentrerad morgon eller sent på kvällen när övriga familjen har lagt sig.
Nackdel: att sitta och jobba halva natten (eller hela!) är ingen bra lösning och kan aldrig rekommenderas. Det finns en risk att du utför arbetet på ett sätt som inte är hälsosamt när du jobbar hemma.
Du behöver mindre sällan avbryta ditt arbete för samtal och socialt umgänge – effektivare arbete
Missförstå mig rätt, det är klart att en vill ha en relation till arbetskamraterna, fikatider och gemensamma luncher och annat. Det är till och med nödvändigt. Men kontorsmiljöer tycks ofta vara mer störande än givande när det gäller produktiviteten. Att ständigt bli avbruten på grund av frågor, folk som vill hälsa när de kommer eller går från kontoret, andra som vill diskutera saker med dig ständigt och jämt kan vara förödande för produktiviteten.
Då är det bra att kunna anpassa arbetsmiljön till vilka arbetsuppgifter du har. Vill du exempelvis skriva och fokusera ostört kanske du jobbar bättre hemma eller på annan plats. Vill du lägga upp strategier, diskutera problem etc är det kanske bättre att du befinner dig på kontoret.
Nackdel: du blir bortkopplad från den dagliga informationen kring arbetet som kommer fram på fikaraster, samtal etc.
Du blir mer produktiv och samarbetar bättre med dina kollegor
När arbetsgivaren låter personalen jobba hemifrån ökar produktiviteten enligt vissa studier. Det beror bland annat på att den som jobbar hemma ofta gör lite mer för att rättfärdiga valet att jobba hemma.
Du minskar stressen
Bara ett par dagars hemarbete minskar stressen, särskilt för den som har lång restid till jobbet. Att kunna fokusera bättre är möjligen också en stressreducerande faktor.
Risker med hemarbete
Generellt tar hemarbetaren på sig fler uppgifter, till exempel att vi då ska lösa uppgifter när de uppstår och ständigt vara tillgängliga. Det kan vara svårt att stänga av efter arbetstidens slut just därför att vi så gärna vill motivera att vi jobbar hemma.
Förutom risken att arbeta för mycket kan ett alltför frekvent hemarbete också leda till en känsla av isolering och ensamhet. Vi behöver spegla oss i andra, få feed back, inspireras av andra som jobbar. Kanske är det därför många frilansare tar kostnaden att hyra kontorsplats.
Hemarbete blir en fråga om förtroende
Till slut handlar hemarbete om tillit från arbetsledningen och personalens arbetsmoral. Tydliga mål, regelbunden uppföljning är en viktig del av ett flexibelt arbetssätt. Liksom en närvarande och stöttande ledarskap.
Det är också viktigt att chefer/ledare agerar förebilder genom att gå hem i tid, inte skicka mejl mitt i natten och över huvud taget bidra till en felaktig arbetssyn.
Den som jobbar hemma behöver också tänka på vissa aspekter av hemarbetet: att det finns fungerande teknik, att ha en ordentlig arbetsplats och att hålla arbetstiden.
Vad gäller med försäkringar? Hur ska jobbet följas upp? Vad gäller när du inte arbetar inom brandväggens ramar och jobbar med företagets material och uppgifter?
De flesta människor vill göra ett bra jobb. Det blir ett bra resultat när förutsättningarna skapas och medarbetarna känner sig nöjda.
Möjligheten till ett flexibelt arbete och distansarbete medverkar till detta. Det gäller att vara medveten om riskerna.